Typy připojení radiátorů: Nejběžnější způsoby připojení otopných těles (radiátorů)





Jaké máme typy připojení radiátorů?
"Tímto krátkým seriálem o různých typech připojení radiátorů bych chtěl přiblížit a vysvětlit veřejnosti, jaké jsou mezi nimi rozdíly, výhody a nevýhody a na co si při výběru typu připojení dát pozor. Výběr vhodného typu připojení má v konečné vliv na celé fungování otopné soustavy."

Díl 1: Nejběžnější způsoby připojení otopných těles (radiátorů)
Otopné těleso (radiátor), který je provozován v systému ústředního topení (na vodu) musí být zapojen tak, aby v něm protékála teplá voda. Radiátor má vždy přívod (vstup) a odvod (výstup).

Mezi nejčastěji používaná připojení těles (radiátorů) do otopné soustavy patří boční nebo spodní připojení. Velké oblibě se těší připojení spodní "středové" typu ventil kompakt (VK), které díky normované připojovací rozteči 50mm umožňuje velmi snadnou a rychlou instalaci otopneho tělesa. Pro názornost jsme připravili ucelený přehled všech nám známých způsobu připojení radiátorů do otopné soustavy.

Diagonální nebo-li úhlopříčné připojení zajišťuje optimální průtok otopným tělesem. Díky tomuto optimálnímu napojení raidátoru na systém otopné soustavy, dosahují radiátory obvykle nejlepšího předávání tepla do místnosti. Toto připojení je obvyklé u deskových a článkových radiátorů.


Úhlopříčné připojení levé (teplá voda zleva)


Úhlopříčné připojení pravé (teplá voda zleva)


Boční připojení je obvyklé u deskových a článkových radiátorů. Připojení radiátoru je vhodné spíše pro nízké a dlouhé radiátory (horizontální), tak aby cesta pro rozložení tepla, které stoupá vzhůru, byla co nejdelší. U krátkých radiátorů je nutné osadit otopné těleso vnitřní přepážkou zamezující rychlé vrácení vody nebo zvolit jiný typ připojení.


Boční připojení levé


Boční připojení pravé


Spodní připojení (obvyklé pro koupelnové radiátory)



Radiátor Lauerns Chrome je elegantní chromovaný rovný koupelnový radiátor čistých křivek. Tento koupelnový radiátor je vyráběn s kulatým profilem

Elix je koupelnový radiátor, který umožňuje díky vysunutým trubkám instalaci v koupelnách kde je požadováno jednostranné boční spodní připojení, které je blízko zdi.

Black Mamba je koupelnový radiátor s unikátním vzhledem, který je vhodný do větších koupelen s požadavkem na výkon a praktické využití.


Spodní připojení je obvyklé pro koupelnové radiátory a designové vertikální stěny. Připojení radiátoru je vhodné spíše pro nízké a dlouhé radiátory (horizontální), tak aby cesta pro rozložení tepla, které stoupá vzhůru, byla co nejdelší. U krátkých radiátorů je nutné osadit otopné těleso vnitřní přepážkou zamezující rychlé vrácení vody nebo zvolit jiný typ připojení.


Připojení spodní levé


Připojení spodní pravé


Spodní středové připojení je velice oblíbené u instalatérů, neboť příprava tohoto připojení je jednoduchá a rozteč stanovuje norma na 50mm. Toto připojení je obvyklé pro koupelnové radiátory a designové vertikální stěny.


Spodní středové připojení levé


Spodní středové připojení pravé





Zjistěte si orientační výkon radiátoru potřebný pro ohřev místnosti.

Spočítejte si, jak výkonný radiátor potřebujete do Vaší místnosti zadáním celkového objemu nebo jednoduše zadáním šířky, délky a výšky místnosti do naší kalkulačky potřebného výkonu.



Aktuální katalog s radiátory Laurens

V tištěném katalogu naleznete kompletní přehled radiátorů a příslušenství, které firma Laurens nabízí. Technická data, ceny a rozměrové varianty jsou uvedeny pouze na internetu v interaktivním webovém katalogu. Ten naleznete přímo na těchto stránkách.



Vytvořila společnost