Začátek topné sezóny





Venku se ochladilo, dny se zkrátily a zima klepe na dveře. Jako každý rok přichází období, kdy je třeba zapálit v kamnech, zapnout kotel nebo otočit ventilem radiátoru. Přes každoroční výkyvy cen plynu či elektřiny není nutné plýtvat penězi a je potřeba myslet na to, že i běžné topení má určitá pravidla a možnosti jak ušetřit. 

Účet za topení lze do velké míry ovlivnit jak zdrojem tepla, tak samotnými radiátory a jejich údržbou. O tom jaký radiátor, z jakého materiálu nebo jaké konstrukce je pro daný zdroj tepla ideální si napíšeme příště, dnes se chceme věnovat spíše údržbě samotných radiátorů. 

Radiátory Laurens jsou známkou prvotřídní kvality a nadstandardního designu. Proto je dobré (nejen Laurens) radiátory udržovat v takovém stavu, aby zdobily interiéry co nejlépe a topily co nejefektivněji. Správnou údržbou nedochází jen k prodloužení životnosti radiátorů, ale také k úsporám při vytápění. 

Před začátkem topné sezóny nezapomeňte na správné odvzdušnění radiátorů, které přispěje ke zvýšení účinnosti vytápění. Nezanedbávejte také čištění radiátorů, protože zaprášené a zanesené radiátory dokáží prodražit vytápění řádově o stovky až tisíce korun ročně. Setkáváme se se spoustou případů, kdy dochází k zakrytí radiátorů různými prvky, ať už se jedná o dřevěné kryty, silné závěsy nebo různé mřížky. Všechny tyto prvky tlumí výkon a účinnost vytápění a zvyšují náklady na topení o desítky procent. 

V jedné z našich realizací v Dobřichovicích u Prahy jsme se setkali se zakrytím radiátorů z vinutých trubek Spiralix dřevěným bedněním a zcela nedostačující mřížkou. Tyto radiátory měli v součtu 7500 W, ale díky zakrytí došlo až k 60% ztrátám výkonu, díky čemuž byla místnost chladná a tepelná pohoda v podstatě přestala existovat. Díky spolupráci s architektem a stavbou se podařilo vymyslet řešení a radiátory dnes plní svou funkci dokonale. 

Je potřeba si uvědomit, že cena provozu zakrytých radiátorů neklesá stejně jako jejich výkon a proto je takto utlumený radiátor zcela neefektivní a při provozu velmi drahý. Pokud tedy přemýšlíte nad zakrytím levných radiátorů, uvědomte si, že takto topíte pánu bohu do oken. V této situaci raději zvažte pořízení nového radiátoru, za který se nebudete stydět a stane se ozdobou vašeho interiéru, protože i přes vyšší pořizovací cenu bude jeho provoz levnější a návratnost této investice bude velmi krátká. 





Zjistěte si orientační výkon radiátoru potřebný pro ohřev místnosti.

Spočítejte si, jak výkonný radiátor potřebujete do Vaší místnosti zadáním celkového objemu nebo jednoduše zadáním šířky, délky a výšky místnosti do naší kalkulačky potřebného výkonu.



Aktuální katalog s radiátory Laurens

V tištěném katalogu naleznete kompletní přehled radiátorů a příslušenství, které firma Laurens nabízí. Technická data, ceny a rozměrové varianty jsou uvedeny pouze na internetu v interaktivním webovém katalogu. Ten naleznete přímo na těchto stránkách.



Vytvořila společnost